Amerikaanse wetenschappers hebben grote successen geboekt met een nieuwe therapie tegen kanker. Ze ontwikkelden immuuncellen die specifiek kankercellen in het bloed aanvallen. De wetenschappers hebben de therapie getest op kankerpatiënten die normaal nog maar enkele maanden te leven hadden, maar na de therapie zelfs genezen werden verklaard.

De T-celtherapie boekte al grote successen. Bij 94 procent van de behandelde patiënten die lijden aan acute lymfatische leukemie - een zeer agressieve vorm van bloedkanker - verdwenen de symptomen volledig. Andere types van bloedkanker reageerden ook positief op de behandeling, bij maar liefst 80 procent zag men een duidelijke afname van de symptomen.

"Deze resultaten zijn ongezien in de geneeskunde, zeker als u in beschouwing neemt dat de patiënten zich al in een ver gevorderd stadium van de kanker bevonden", verklaarde de Amerikaanse wetenschapper Stanley Riddell.
Immunotherapie

De T-celtherapie of immunotherapie werkt als volgt. Dokters halen immuuncellen, de zogenaamde witte bloedcellen, uit het bloed van de patiënt en plaatsen molecules op deze cellen zodat ze een specifiek type van kanker bestrijden. Zo gebruikten wetenschappers eerder al T-cellen om griep of infecties te bestrijden.

De T-cellen worden dan opnieuw in het bloed van de patiënt ingespoten. Het probleem met T-cellen is dat deze cellen lange tijd actief blijven. Ze kunnen mogelijk de rest van de patiënt zijn leven in zijn bloed blijven rondzwermen.

De therapie kan bovendien gevaarlijke neveneffecten tot gevolg hebben, zoals hevige koorts, lage bloeddruk en schade aan de hersenen. Daarom werd de behandeling enkel toegepast op patiënten waarbij alle andere therapieën faalden.
Bescherming op lange termijn

Als de T-celtherapie volledig op punt staat, beweren de Amerikaanse wetenschappers dat deze behandelingsmethode zelfs proactief toegepast kan worden. "We kunnen de therapie dan inzetten als een bescherming op lange termijn tegen kanker, de cellen onthouden hun functie en bestrijden dan de kankercellen voor de patiënt weet heeft van de kanker", vertelde Stanley Riddell hoopvol.

De resultaten van het onderzoek zullen de komende weken verder onderzocht en dan gepubliceerd worden. (vrt) Foto : dag tegen kanker AZ Herentals, archief NNieuws.